Skip to content

Извештај са финала Славослова 2019.

Posted in Uncategorized

          8. маја у Саборном храму у Смедереву одржан је сабор беседништва за младе – ученике средњих школа – под називом СЛАВОСЛОВ, са благословом Његовог Преосвештенства епископа браничевско-пожаревачког г. Игнатија, а под покровитељством Црквене општине Смедерево.
          Ово је било последње и финално вече ове сезоне за шездесет и четворо младих уметника говора који су ове године учествовали на нашој манифестацији. Од толиког броја ретора, из деветнаест средњих школа широм Србије, у финале се квалификовало деветоро најуспешнијих. Ово је, нначе, седма година постојања Славослова. За то време он је угостио 420 младих беседника!
          У препуној смедеревској цркви млади неимари речи су показали каква и колика може да буде лепота и харизма брижљиво припремљених и надахнуто изговорених беседа, чак и на том – средњошколском – нивоу.

Финалисти VII Славослова су:

1. Јована Ђуровић (Савремена гимназија из Београда).
2. Андријана Јелић (Гимназија из Смедерева),
3. Иван Ђорђевић (Седма београдска гимназија),
4. Анђела Поповић (Филолошка гимназија из Београда).
5. Немања Поповић и Теодора Ћосић (Гимназија из Смедеревске Паланке),
6. Никола Ивковић (средња стручна војна школа из Београда) и
7. Аница Старчевић (Гимназија из Смедеревске Паланке).
Јелена Радовановић из Гимназије Ковин није могла да наступи због болести.

          Носиоци звања најуспешнијих ретора ове године понели су Андријана Јелић, Теодора Ћосић и Немања Поповић.

          Уз присуство Његовог Преосвештенства г. Игнатија, многих свештених лица и вероучитеља, професора и педагога, књижевника и уметника, многобројних младих лица у публици, и свих љубитеља лепог, искреног и јасног говора, стручни жири који је ове године процењивао најбоље био је у следећем саставу:

– Његово Преосвештенство епископ западноамерички г. Максим,
– протојереј-ставрофор Стојадин Павловић
– Марина Лазовић, проф. српског и руског језика и књижевности, директорка Народне библиотеке Смедерево,
– проф. др Дарко Тодоровић са Филозофског факултета Универзитета у Београду

          Упркос девалвацији нашег језика и говора у савременом добу, очигледно је да пламен и инспирација дивног и убедљивог изражавања итекако постоје и данас код оних који ће нас наследити, те да им само треба пружити шансу да то покажу и омогућити им да то развију. Сви се радујемо што смо део овог значајног едукативно-педагошког пројекта и што се он из године у годину све више шири и цвета. Искрену захвалност дугујемо и великом броју људи добре воље и сарадника из града Смедерева и других градова, који су препознали наш труд и значај Славослова. Надамо се у наредним годинама приливу нових школа и нових учесника, ако само наша нејака плећа могу и даље да носе терет такве организације.

          Захвални смо Богу Логосу на Његовим даровима којих, како увиђају сви који су присуствовали финалној вечери Славослова, код младих људи има у изобиљу.ВИДЕО СНИМАК ФИНАЛА СЛАВОСЛОВА

 

ФОТОГРАФИЈЕ СА ФИНАЛНЕ ВЕЧЕРИ СЛАВОСЛОВА

Аутор фотографија Катарина Ђелбабин