Skip to content

Славослов

ТАКМИЧЕЊЕ У БЕСЕДНИШТВУ

          Са благословом преосвећеног г. Игнатија, епископа браничевског, Црквена општина смедеревска – Саборни храм светог великомученика и победоносца Георгија –  организовала је 2012. године такмичење у беседништву за ученике средњих школа под називом Славослов. Непосредни носиоци организације су свештеници и ђакони Саборне цркве светог Георгија. Идеја организатора јесте да млади људи негују чистоту и лепоту свог језика, да се уче класичној реторичкој вештини усменог беседништва, као и усвајању пратећих духовних, интелектуалних и моралних врлина.

          Велики број пријављених младих говорника, њихов труд, храброст и даровитост, посвећеност и ентузијазам ментора и професора, благослов свештеника и учешће вероучитеља, добра воља и сарадња свих оних који воле и чувају лепу реч, довела је Славослов до нивоа значајног догађаја којим се Саборни храм и Смедерево поносе. Такмичење је, од локалног, врло брзо попримило међурегионални карактер. За шест сезона, колико траје Славослов (2012.– 2018.), пријавило се 355 учесника! Као чланови стручног жирија, за шест година, учествовало је 54 професора српског језика и књижевности, 55 професора других предмета, 55 свештених лица и професора верске наставе и 49 посленика културе, уметности, јавног живота града Смедерева и других градова,

          Попришта говорничких узлета билис у: Центар за културу града Смедерава, Пленумска сала градске општине, Свечана сала смедеревске Гимназије, библиотека Техничке школе. Велико финале увек се одржава у Саборној цркви.

          Право на учешће имају ученици средњих школа. Такмичење траје једну школску сезону – од октобра до маја. У септембру се отвара конкурс; у октобру се реализује заједнички састанак свих учесника са организаторима, на коме се потвђују пријављени беседници, формирају такмичарске групе, одређује календар наступа, разјашњавају правила и експлицирају сви конкретни детаљи.

          Такмичење се реализује у четири такмичарске етапе: осмина финала, четвртина финала, полуфинале и финале. То значи да најуспешнији беседници, који доспеју до финала, у току једне сезоне спреме и изговоре четири различите беседе. Циљ организатора је био да ово не буде само такмичење у беседништву, већ својеврсна школа беседништва, кроз коју учесници могу да се полако развијају, осамостаљују и усавршавају током времена.

          Беседници су говорили на слободне и задате теме, у зависности од нивоа такмичења. У саставу стручног жирија улазили су по један професор српског језика и књижевности, професор неког другог предмета, свештено лице или професор верске наставе, и директор установе културе, односно књижевник, уметник, правник. Осим новчаних награда (100 евра, 75 евра и 50 евра – за првопласиране у финалу), учесници добијају књиге, дипломе, иконе, ЦД_ове, чаше-пехарчиће са угравираним именом и сл.

          2015. године Црквена општина смедеревска штампала је зборник беседа прве три сезоне. Књига носи наслов „Славослов“.

СЛИКЕ СА БЕСЕДНИШТВА